Image

GAZETE DUVAR

Somalı madencilerin tazminat mücadelesinde yaptığı bir konuşma nedeniyle sendikacı Başaran Aksu'ya 5 ay hapis cezası verildi. Aksu hakkında başka suçlamalarla ilgili bir de yakalama kararı çıkarıldı.

Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu'ya, Soma Kömür İşletmeleri işçilerinin eylemlerinde yaptığı bir konuşma nedeniyle 5 ay hapis cezası verildi. Aksu hakkında ayrıca, Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkanı'na "hırsız ve katil" dediği gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yakalama kararı çıkarıldı. Mahkeme ve hakkında çıkarılan yakalama kararıyla ilgili süreci Başaran Aksu'ya sorduk.

'İŞÇİNİN ÖFKESİNİ DİLE GETİRDİM'

Somalı madencilerin hakları için verdiği mücadele ile hakkında defalarca soruşturma açılan, hatta Soma'da lince uğrayan Başaran Aksu, bu kez Soma TKİ önünde yaptığı konuşma nedeniyle soruşturma konusu olup ceza aldı. "Suç işlemeye alenen tahrik" suçlamasıyla açılan soruşturma 26 Mayıs Çarşamba günü Soma 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme Aksu'ya 5 ay hapis cezası verirken kararın temyiz edileceği öğrenildi. Mahkeme, Aksu'nun "Bin kişi TKİ binasını işgal etsek 2 gün çıkmasak paramızı yatırırlar öyle mi? TKİ'ye girer 3 gün çıkmazsak en fazla 3 gaz sıkarlar gözaltına koyacak yer bulamazlar paramızı öderler..." sözleriyle suçlamanın sabit olduğuna kanaat getirdi. Ancak Aksu, işçinin öfkesini dile getirdiğini, işçilerin kendisine aktardıklarını ifade ettiğini belirtti. Üç duruşmada karara bağlanan davanın ikinci duruşmasında savcı değiştirildi. Savcının değişmesiyle birlikte mahkemenin de '180 derece' döndüğünü belirten Aksu, "Soma patronlarının isteği doğrultusunda yargılama usulü oldu" dedi.

MAHKEME KARARINA İTİRAZ  EDİLECEK

Aksu'nun avukatı Mürsel Ünder ise mahkemede yaptığı savunmada, Soma'da yapılan yürüyüşlerin keyfi olarak engellendiğine dikkat çekti ve şunları söyledi: "Nihayetinde TKİ'nin işgal edilmesi ve yakılması gibi bir durum gerçekleşmemiştir. Sendikanın eylem tarzı rica ederek değil rahatsız ederek demokratik toplumun gerekliliği olan düşünce ve ifade özgürlüğü haklarını kullanmaktır..."

Ünder, mahkeme kararını istinafa götüreceklerini de sözlerine ekledi.

'İFADE VERDİĞİM DOSYA HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKARILDI'

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hakkında çıkardığı yakalama kararını da anlatan Aksu, soruşturmayla ilgili daha önce ifade verdiğini ve "hırsız ve katil" sözlerinin arkasında olduğunu söyledi. Aksu, Türkiye Maden-İş Sendikası Genel Başkanı'nın işçi aidatlarını sömürdüğüne dikkat çekerek ifadesinde, mal varlığının mahkemece tespit edilmesini istediğini belirtti. "Katil" sözüyle ilgili de 301 madenci katliamının yaşandığı dönem bu sendikanın örgütlü olduğu ve üretim zorlamasına yol verdiğini ifade eden Aksu, yakalama kararıyla ilgili şöyle konuştu;"Bu sözler nedeniyle yargılanmak bizim için onur ve şeref nişanesidir. 19 yıl önce babası iş cinayetinde ölen bugün kendi de madenci olan Ali Faik İnter, 16 yıldır İdris Sarıkaya ve Ali Kandemir tazminatlarını alamıyor. Bu arkadaşlar gözünü bacağını madende kaybetti. Bunların mücadelesi yanında bize verilen cezaların önemi yok. Ancak bizim cezalandırılmamız patron ve sarı sendika tarafından kolay yol. Bu cezalar madencilerin mücadelesini kriminalize etmeye dönük ve göz dağı vermeye dönük algı çabası."