Image

MUĞLA GAZETESİ

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy Mahallesi’ndeki Akbelen ormanlarında YK Enerji tarafından madencilik faaliyeti için zeytinliklerin taşınmasıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

Zeytin ağaçlarının taşınmasına tepki gösteren çevrecilerin ardından TES-İŞ Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik ve Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yatağan Şube Başkanı Osman İlhan tarafından ortak açıklama yapıldı.

Yaşanan olayların çarpıtıldığını öne süren TES-İŞ ve MADEN-İŞ Sendikaları tarafından yapılan açıklamada herhangi bir ağaç ve zeytin katliamının yapılmadığı iddia edildi. Öte yandan olayın yıllardır yapıldığı gibi zeytinlerin budandıktan sonra kök bütünlüğü sağlanarak sökülüp başka bir yere dikilmesinden ibaret olduğu ifade edildi.

“SINIRLI SAYIDA ZEYTİN AĞACI TAŞINACAK DİYE, FABRİKALARIN FEDA EDİLMEMESİ GEREKİYOR”

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Vatandaş yeterli bilgi sahibi değil, sınırlı sayıda zeytin ağacı taşınacak diye, koskoca santrallerin, fabrikaların feda edilmemesi gerekiyor. Santraller kurulduklarından bu yana terk edilen maden ocaklarında ağaçlandırma çalışmalarına önem verilir. Yeniköy ve Kemerköy’de taşıma dahil 22 bin 100 adet zeytin olmak üzere 1 milyon 120 bin 523 adet ağaç toprakla buluştu. Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ülkemizin en önemli enerji üretim merkezlerindendir. Ülkemiz enerjisinin yaklaşık %2’sini, Muğla İlinin tüm ilçeleriyle birlikte ihtiyacı olan elektriğin tamamını karşılamaktadır.

“KÖMÜR ÇIKARILAN ALANLAR YEŞİLE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR”

“Bölgemizde kömür maden sahaları ve işletme alanları ile tarım alanları kesişmektedir. Özellikle zeytinlik alanlarda madencilik yatırım ve faaliyetleri yasal mevzuatlar çerçevesinde neredeyse imkânsız hale gelmiştir. Bölgemizde madencilik faaliyetleri için alınan yasal izinlerin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle sık sık davalar açılmaktadır. Arkeolojik Sit alanlarındaki faaliyetlerin tamamının yasal mevzuatlar çerçevesinde yürütülmesine rağmen, Kültür Varlıkları Koruma Kurul kararlarına açılan iptal davaları nedeniyle kömür üretim faaliyetleri neredeyse imkânsız hale getirilmektedir. Halbuki Termik Santraller için kömür çıkarılan alanlar daha sonra ağaçlandırılarak yeşile dönüştürülüyor. “

“BİZ EKMEĞİMİZİN PEŞİNDEYİZ”

“Bu santrallerde üretim durursa; İşçi kaybeder, esnaf kaybeder, köylü kaybeder, Yatağan kaybeder, Milas kaybeder, Muğla kaybeder ve sonuçta Türkiye kaybeder. Geldiğimiz noktada bizim kendi kömür sahalarımız dururken, Yatağan Termik Santrali bugün Soma’dan kömür taşınarak çalıştırılmaktadır. Böyle giderse çok yakın bir gelecekte Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin de durumu aynı olacak. Dolayısıyla Enerji ve Maden işçileri, işini ve geleceklerini tehdit eden saldırılarla karşı karşıyadır. TES-İŞ ve MADEN-İŞ Sendikaları olarak bugüne kadar sustuk, polemiğe girmemeye özen gösterdik. Ancak santrallerde üretimin durmasına neden olacak eylemlere karşı sessiz kalamayız. İşimiz, Aşımız ve Geleceğimiz bizim kırmızı çizgimizdir. Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Hepimiz bu ülkenin vatandaşlarıyız, hepimizin ortak amacı ülkemizi çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarmak olmalıdır. Ortada zeytin katliamı filan yoktur. Halkımızı bu tür bilgi kirliliğine ve provokasyonlara karşı daha dikkatli olmaya davet ediyoruz.”

“SANTRALLERİMİZİN ÇALIŞMASI İÇİN DESTEKLERİNİZİ BEKLİYORUZ”

“Bölgemiz ve ülkemiz ekonomisine çok önemli bir katma değer yaratan Yeniköy ve Kemerköy Termik Santrallerinin kömüre ulaşımının engellenmesi durumunda ciddi sorunların ortaya çıkacağı ve dolayısıyla elektrik üretiminin sekteye uğrayacağı aşikardır. Yöredeki sosyal ve ekonomik dengeler de dikkate alınarak ülke ve yöre menfaati de gözetilerek Maden sahalarımızın açılması ve Santrallerimizin çalışması için desteklerinizi bekliyoruz.”