Image

EVRENSEL

‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ başlıklı barış bildirisini imzaladıkları için görevlerinden ihraç edilen akademisyenler için mahkemelerden göreve iade kararları çıkmasına rağmen hukuksuzluklar son bulmuş değil. Özellikle bazı üniversite yönetimleri göreve iade kararlarını uygulamamak için direnirken Kocaeli Üniversitesinden ihraç edilen Onur Hamzaoğlu ve Mersin Üniversitesi’nden ihraç edilen Yasemin Karaca’nın yaşadıkları ise hukuksuzluğun bir diğer boyutu.

Fransa’da bulunduğu süreçte pasaportu iptal edilen ve bu sebeple Türkiye’ye giremeyen Karaca ve açtıkları idare mahkemesinde idarenin uygulamasının değil, hakkında kamudan çıkartıldıktan sonraki döneme ait iddialar üzerinden söyleyen Hamzaoğlu yaşadıkları hukuksuzlukları Evrensel’e anlattı.

"MAHKEME, KARARI DEĞİL BİZİ YARGILIYOR"

Barış Akademisyenleri hakkında 2016’nın temmuz ayında ilan edilen OHAL Komisyonu’nun kararlarını mahkemeye veren akademisyenlerden Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu 16 Mart 2023’te başvurusuna ret cevabı aldı. Hamzaoğlu Ankara 21. İdare Mahkemesinin baktığı dava süresince yaşanan hukuksuzları anlatırken “Mahkeme idarenin kararını, hukuka uygunluğunu değil; başvuru yapan bizler hakkında savcılıktan, üniversiteden alınan istihbari bilgiler üzerinden bizi yargılıyor” diye başlıyor söze. Hamzaoğlu kendisi ve bir barış akademisyeni için daha aynı mahkeme tarafından verilen olumsuz kararın şahsi ve beklenen kararlar olduğunu düşünüyor.

1 Eylül 2016’da ihraç edilen Hamzaoğlu’nun yargılama sürecinde karşısında bu tarihten sonra yaptığı açıklamalar da çıkarılıyor. Halkların Demokratik Kongresi Eş Sözcülüğü yaptığı sürede okuduğu ‘Savaş bir halk sağlığı sorunudur’ başlıklı basın açıklaması sebebiyle çıkarılan gözaltı kararı da bunlardan biri. Dava tarihinden iki buçuk yıl sonra gerçekleşen olayların davaya konu edilmesinin hukuksuzluk olduğunun altını çizen Hamzaoğlu “Gerçek barış gelene kadar mücadele edeceğiz” diyor.

EMSAL KARARLARA RAĞMEN BERAAT VERİLMİYOR

Yasemin Karaca da Anayasa Mahkemesi’nin Barış Akademisyenlerinin ihracına yönelik aldığı “hak ihlali” kararına rağmen hâlâ göreve iade edilmeyen akademisyenlerden. Karaca’nın birkaç Barış Akademisyeni ile birlikte yargılandığı davası İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesinin yetkisizlik kararı vermesi üzerine Mersin 9. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. Karaca’nın hâlâ göreve iade edilmemesinin nedeni ifadesi alınmadan beraat kararı verilen Barış Akademisyenlerine ilişkin emsal karara rağmen mahkemenin Karaca’dan ifade istemesi. Belçika’da bulunduğu süre içinde pasaportu iptal edilen ve yeniden pasaport çıkaramayan Karaca “Benim zaten savcılıkta ifadem var. Yeni ifade de vermeye hazırım fakat Türkiye’ye giremiyorum, konsoloslukta ifade talebim ise kabul edilmiyor” şeklinde anlatıyor durumun hukuksuzluğunu.

Süreç uzadıkça daha fazla mağdur olduğunu ifade eden Karaca “Terörist muamelesi görüyoruz. Onca emsal karara rağmen beraat kararı verilmiyor. Bu yüzden ne pasaport alabiliyorum ne de işe iade başvurusu yapabiliyorum” diyor. Karaca’nın bir sonraki duruşması 23 Mart Perşembe günü saat 10.10’da Mersin 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.