Avukat Eren Keskin, İnsan Hakları Derneği’nin Eş Genel Başkanı, Gözaltında Cinsel Taciz ve Tecavüze Karşı Hukuki Yardım Komisyonu’nun kurucusu, aynı zamanda Paris Barosu Konseyi’nin onursal üyesi. Hakkında “terör örgütü propagandası yapmak”, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılamak”, “Cumhurbaşkanına hakaret”, “gazetede düzeltme ve cevap yazısı yayımlamamak” iddialarıyla açılmış birçok dava var.
Bu davaların büyük bir kısmı ifade özgürlüğü hakkını savunmak ve tutuklu gazetecilere sembolik destek sağlamak amacıyla 2013 ile 2016 yılları arasında yürüttüğü Özgür Gündem Eş Genel Yayın Yönetmeni sıfatı vesilesiyle açıldı. Keskin’in ifade özgürlüğü hakkını kullanan gazeteci ve yazarların haber ve yazıları dolayısıyla cezai yaptırımlarla hedef alındığı dava sayısı 100’ün üzerinde. Ayrıca Keskin’in dernek faaliyetleri kapsamında yaptığı açıklamalar ve yine cinsel işkenceden söz ettiği konuşmaları nedeniyle “devleti aşağılama” iddiasıyla ceza aldığı davalar da mevcut.
Barış ve insan hakları alanındaki çalışmaları dolayısıyla bugüne dek birçok uluslararası ödülün takdim edildiği Keskin’e Mayıs 2019’da Martin Ennals Ödülü verildi. 1994’te silahlı saldırıya uğrayan Keskin, 1995’te yazdığı bir yazıda “Kürdistan” kavramını kullandığı için 2,5 yıl ceza alıp 6 ay cezaevinde yattı. 2001’de bir kez daha silahlı saldırıya uğradı. Birçok kez tehdit mektubu aldı. Şu anda da uzun süreli hapis tehlikesiyle karşı karşıya.
Keskin hakkında açılan toplam dava sayısı 143 ancak kimi davalar birleştirildiği için bu sayı 124. 120 davanın yargılaması sonucu hapis ve para cezaları içeren mahkumiyet kararları verildi. Yalnızca dört dosya düştü ya da Keskin hakkında beraat kararı verildi. Dört dava dosyası ise verilen kararlara karşı yapılan istinaf ve temyiz başvuruları nedeniyle Yargıtay’da ve Bölge Adliye Mahkemesinde inceleme aşamasında bulunuyor.
Keskin’e verilen hapis cezalarının toplamı şu anda 26 yıl 9 ay 20 gün. Verilen para cezalarının toplamı da 431 bin 912 TL. Bu cezaların 247 bin 912 TL’si Yargıtay’ da incelemesi devam eden dava dosyalarında yer alıyor. Kesinleşen para cezası ise 184 bin TL. Keskin bu para cezasını ödedi, aksi halde hapis cezasına çevrilmesi söz konusuydu.
Özgür Gündem Ana Davası
17 Temmuz 2019'da İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bir başka davada Keskin'in dosyası ayrılarak İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Özgür Gündem Ana Davası dosyası ile birleştirildi. Özgür Gündem Ana Davası'nın son duruşması 28 Kasım 2019'da gerçekleşti. Duruşma, savcının esas hakkında yeniden mütalaa hazırlamak için süre talep etmesi nedeniyle 13 Ocak 2020'ye ertelendi.
13 Ocak 2020'deki duruşmada savcı mütalaasını açıkladı ve Eren Keskin'in kaleme aldığı 4 yazı ile gazetenin genel yayın yönetmeni olduğu dönemdeki yazı ve görseller nedeniyle “örgüt üyeliği”nden cezalandırılmasını istedi. Eren Keskin savunmasında "Ben iddia makamı tarafından, şu anda bir ‘silahlı örgüt üyesi’ olarak adlandırılıyorum. Bu Türkiye’nin kendi hukukuna da aykırıdır. Bu düşman hukuku uygulamasıdır. Bizi düşman olarak görüyorsunuz. Bunu akıl almaz buluyorum. Süre istiyorum çünkü ben örgüt üyesiymişim ve bu bugüne kadar olmadığım bir şey. Bunu size nasıl anlatacağımı bulmam lazım” dedi.
Mahkeme duruşmayı, sanık avukatlarının mütalaaya karşı süre talep etmeleri üzerine 14 Şubat 2020 saat 10.00'a bıraktı. 14 Şubat 2020'deki duruşmada Eren Keskin'in dosyası Kemal Sancılı, Bilir Kaya ve İnan Kızılkaya ile birlikte avukatlarının ek süre talebi nedeniyle esas dosyadan ayrıldı. Yargılama yeni bir dosya üzerinden devam etti. Ana davanın diğer sanıkları Necmiye Alpay ve Bilge Aykut ise tüm suçlamalardan beraat ederken Aslı Erdoğan “terör örgütü üyeliği” ve “devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma” suçundan beraat etti. “Terör örgütü propagandası” suçlaması yönünden ise iddiaya konu olan yazıların yasal sürenin izin verdiğinden eski olması sebebiyle hakkında açılan dava düştü.
2015’teki tweetlerine beş yıl sonra dava
Eren Keskin, 12 Haziran 2020’de beş yıl önce attığı tweet’ler nedeniyle ifadeye çağrıldı. Savcılık Keskin’i, “örgüt propagandası” yapmakla suçladı. Bu gelişmeden kısa bir süre sonra 16 Haziran 2020’de ise İstanbul Maltepe’deki ikametgâhına hırsızlık süsü verilerek girildi, evdeki eşya dağıtıldı ve hiçbir şey alınmadan evden çıkıldı.
Beş yıl önceki sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması 22 Ekim 2020'de İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti, davanın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki Özgür Gündem ana davası ile birleştirme talebinin bir sonraki celse değerlendirilmesine hükmetti.
Bir sonraki duruşma 24 Aralık 2020 tarihinde görüldü. Mahkeme, Keskin’in aynı suçtan yargılandığı İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi ile mevcut dosyanın birleştirilmesine karar verdi. Bu dosyadan da ayrılarak başka bir esas üzerinden işleyen davanın 15 Şubat 2021'deki karar duruşmasında, İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi Eren Keskin’e “örgüt üyeliği” suçlaması ile 6 yıl 3 ay hapis cezası verdi.
İstinaf mahkemesi, 14 Nisan 2022'de Özgür Gündem ana davasından ayrılarak farklı bir esas üzerinden işleyen davada gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı, Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya ve Eren Keskin'e verilen toplamda 20 yıl 10 aylık hapis cezasını onadı.
Musa Çitil soruşturması
Haziran 2021'de Eren Keskin hakkında “Terörle Mücadelede Görev Almış Kişileri Hedef Gösterme” iddiası ile yeni bir soruşturma başlatıldı. Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Korgeneral Musa Çitil’in şikâyeti üzerine açılan soruşturmanın nedeni, Keskin'in bir sosyal medya paylaşımıydı. Eren Keskin paylaşımında, Batman Gercüş'te İpek Er'e tecavüz ederek ölümüne neden olmakla suçlanan Uzman Çavuş Musa Orhan ile Çitil arasında benzerlik kuruyordu: “Yıllar önce Musa Orhan’dan önce bir Musa Çitil vardı. 90’lı yıllarda Mardin’de komutandı. Ş.E’ye cinsel saldırıdan tutuksuz yargılandı, beraat etti. Yıllar sonra Diyarbakır ‘Sur’ da komutandı.”
Kayyım protestosu davası
Ekim 2021'de, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediyeleri’ne 19 Ağustos 2019’da kayyım atanmasını protesto etmek amacıyla İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde düzenlenen basın açıklamasına katılan dokuz avukat hakkında, “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri” iddiasıyla iddianame hazırladı. Bu avukatlardan biri de Eren Keskin'di. Başsavcılık iddianamede, avukatların ilgili kanun kapsamında ayrı ayrı cezalandırılması istedi.
Dersim konuşması davası
3 Aralık 2021 gecesi Eren Keskin'in evi bir kez daha polis tarafından basıldı. İki buçuk yıl kadar önce Dersim’de yaptığı bir konuşma nedeniyle hakkında "terör örgütü propagandası yapmak"tan soruşturma açılan Keskin’i polis annesi Fatma Sevgi Keskin’in evinde aradı. Evde Keskin’i bulamayan polis daha sonra kendisini telefonla arayarak ifadeye çağırdı. Bu soruşturma daha sonra davaya dönüştü.
Keskin'in “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması, 17 Şubat 2022'de Tunceli 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme, suçlamaya konu edilen eylemlerin suç unsuru teşkil etmediğine kanaat getirerek Eren Keskin'in beraatine hükmetti.
Zafer Partililerin hedefi oldu
13 Kasım 2022'de İstanbul Taksim'deki İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlama sonrası, Cumartesi İnsanları'ndan avukat Jiyan Tosun, Zafer Partili Adem Taşkaya tarafından “saldırının faili” iddiasıyla sosyal medyada hedef haline getirildi. Nefret kampanyası İHD ile Eren Keskin'e de sıçradı. Günlerce süren ölüm tehditleri nedeniyle Tosun ve Keskin savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Deniz Poyraz’ın babasına destek davası
Aralık 2022'de, Eren Keskin'e yeni bir dava açıldığı ortaya çıktı. İzmir’de HDP binasında öldürülen Deniz Poyraz’ın babasına açılan davaya tepki gösteren Keskin hakkında “hakaret” ve “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” iddiasıyla dava açıldı ve İzmir 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.
Keskin hakkında “kamu görevlisine hakaret” ve “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” iddiasıyla İzmir 18. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması 23 Şubat 2023'te görüldü. Eren Keskin, duruşmaya İstanbul'dan SEGBİS marifetiyle katıldı. Esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, Keskin'in "kamu görevlisine hakaret" suçundan beraatini talep ederken "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek" suçundan cezalandırılmasını talep etti. Avukatlar esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamak için süre talep etti. Talebi kabul eden mahkeme heyeti, davayı 1 Haziran 2023 tarihine erteledi. Mahkeme, 1 Haziran'daki duruşmada, suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle Keskin'in beraatine karar verdi.
Olof Palme ödülü’ne layık görüldü
Eren Keskin, 2023'ün ilk günlerinde Olof Palme Ödülü'ne layık görüldü. Kuruluşun internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Ukraynalı psikolog Marta Chumalo, İranlı gazeteci - hak savunucusu Narges Mohammadi ve Keskin, "insan haklarının savaş, şiddet ve baskı tehdidiyle karşı karşıya olduğu bir çağda kadınların özgürlüğünü güvence altına almak adına yürütülen mücadele için gösterdikleri çabalardan" ötürü ödüle hak kazandı.
Sosyal medya paylaşımları sebebiyle yakalama kararı
Eren Keskin, 15 Nisan 2023'te Sabiha Gökçen Havalimanı'nda gözaltına alındı. Gözaltına alındığını Twitter hesabından duyuran Keskin "Sosyal medya paylaşımlarım nedeniyle yakalama kararı çıkarılmış. Savcı ifade için 5 gün süre verdi. Cumartesi Anneleri hala gözaltında ama" diye yazdı.
İnsan Hakları Derneği'nin, (İHD) 4 Kasım 2023'te yaptığı 21’nci Genel Kurulu sonucunda eş genel başkanlığa Eren Keskin ve Hüseyin Küçükbalaban'ın seçildi.
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) ve İşkenceye Karşı Dünya Örgütü'nün (OMCT) ortaklaşa oluşturdukları İnsan Hakları Savunucularını Koruma Gözlemevi, 30 Ocak 2024'te yayımladığı bir duyuruyla İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin ve İHD'ye yönelik tehditler konusunda uluslararası kamuoyunu harekete geçmeye çağırdı. Sosyal medya platformu X'teki ırkçı hesapların "Eren Keskin ve İHD'yi, Türkiye'nin Ermeni Soykırımı'nı inkarı ve özür dilememe ve tazminat sağlamaması eleştirileri nedeniyle karalama kampanyasının doğrudan hedefi kıldığını" belirtti.
Özgür Gündem’deki yazılarına dava
Eren Keskin, Özgür Gündem gazetesindeki yazıları nedeniyle Hüseyin Aykol, Ayşe Batumlu Kaya ve Reyhan Çapan'la birlikte “örgüt propagandası yapmak” ve "suç işlemeye alenen tahrik" iddialarıyla yargılandı. Davanın yeniden yargılamasının üçüncü duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 20 Şubat 2024'te görüldü. Kısa süren duruşma sonunda yazar Akyol’un duruşmalardan vareste tutulma talebini kabul eden mahkeme, Reyhan Çapanlı ve Eren Keskin’in birleştirmeye dair beyanının alınmasına, Ayşe Batumlu Kaya’nın da İstinaf Mahkemesi’nde olan başka dosyasının akıbetinin sorulmasına karar vererek duruşmayı 6 Haziran 2024’e erteledi.
6 Haziran 2024'teki duruşmada mahkeme, Reyhan Çapan ve Eren Keskin hakkında ‘örgüt propagandası yapma’ iddiasıyla İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bulunan dosyanın mevcut dosyayla birleştirildiğini bildirdi ve duruşmayı 8 Ekim 2024 tarihine erteledi.
8 Ekim 2024 tarihinde, Hüseyin Aykol, Ayşe Batumlu Kaya, Eren Keskin ve Reyhan Çapan'ın İstanbul Adliyesi 14 Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı duruşmaya sanık isimler katılmazken avukat Özcan Kılıç hazır bulundu. Mahkemeye esas hakkındaki mütalaasını sunan duruşma savcısı, yargılananların gazetenin yönetici ve yazarları olduğunu belirtti, gazetede örgütün gerçekleştirdiği eylemleri "meşru gösteren, övücü ve destekleyici" haber ve yazılara yer verdiklerini savundu. Aykol, Batumlu Kaya, Keskin ve Çapan'ın “yayın yoluyla zincirleme biçimde örgüt propagandası yaptıklarının sabit olduğunu" öne süren iddia makamı, aynı suçlamadan ceza isteminde bulundu. Mütalaanın ardından söz verilen avukat Kılıç, esas hakkındaki mütalaaya karşı ek süre talebinde bulundu. Mahkeme de talebi kabul etti. Bir sonraki duruşma 19 Aralık 2024'te.
Ermeni Soykırımı anmasına dava
Eren Keskin ve İHD Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon Üyesi Gülistan Yarkın hakkında İHD'nin 2021 yılında düzenlediği Ermeni Soykırımı anması nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinde düzenlenen “devleti aşağılama” suçundan dava açıldı. Davanın ilk duruşması İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 27 Şubat 2024’te görüldü. Avukatları, müvekkillerinin beraatını isterken, savcı, eksik hususların giderilmesi mütalaa için kendilerine süre verilmesini talep etti. Mahkeme talebi kabul etti ve duruşmayı 26 Mart 2024'e bıraktı.
26 Mart 2024'teki duruşmada esas hakkındaki mütalaasını sunan savcı, Keskin ile Yarkın'ın cezalandırılmasını talep etti. Bir sonraki duruşma 2 Mayıs 2024’te yapıldı.
2 Mayıs 2024’teki karar duruşmasında mahkeme, yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle Keskin ve Yarkın’ın ayrı ayrı beraatine karar verdi.
Kayyım protestosuna gözaltı
31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’nde Van’da oyların yüzde 55’ini alan Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının iptal edilmesini protesto etmek isteyen pek çok hukuk örgütü ve avukatlar, 3 Nisan'da Çağlayan'da toplandı. Açıklama yapmak isteyen avukatlar ile emniyet güçleri arasında yaşanan arbedede çok sayıda avukat darp edildi ve gözaltına alındı. Gözaltına alınan avukatlar arasında Eren Keskin de vardı. Avukatlar daha sonra serbest bırakıldı.